De behandeling van een meniscusletsel hangt af van de ernst en de locatie van de scheur, evenals van je leeftijd en activiteitsniveau. Er zijn twee hoofdopties:
1. Conservatieve behandeling:
Indien er wordt gekozen om geen operatie uit te voeren, is het aangewezen om:
-
Een initiële periode van relatieve rust in te lassen. Zo kan de zwelling en pijn afnemen. Laat je ook bij dit proces bijstaan door een kinesitherapeut, om een idee te krijgen wat wel of niet mag.
-
Nadien is het aangewezen om onder andere de spieren rond de knie te versterken, de mobiliteit te normaliseren en de dynamische balans te verbeteren. Ook hier is het aan te raden om je te laten bijstaan door een kinesitherapeut.
Pijnstillers: Indien nodig kunnen initieel pijnstillers gebruikt worden om de pijn te verzachten. Als je na 10 dagen nog steeds nood hebt aan NSAID’s (ibuprofen etc.) neem dan contact op met je arts.
2. Chirurgie:
In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn, vooral als de scheur groot is of als conservatieve behandeling niet effectief is. Er zijn twee soorten operaties:
-
Meniscushechting: De scheur wordt gehecht. Dit is vaak de voorkeursoptie bij jonge, actieve mensen, alsook bij uitgebreide scheuren. Revalidatie is bij deze optie iets intensiever aangezien de hechting moet genezen. Gemiddeld genomen mikken we op sporthervatting na 6 weken, looptraining na 3 maanden en het hervatten van contactsporten na 6 maanden. De eerste 3 weken wordt er met 2 krukken gelopen, zonder steunname. Nadien worden de krukken progressief afgebouwd en de belasting langzaamaan opgebouwd.
Het spreekt voor zich dat revalidatie hier een enorm belangrijke rol zal spelen om, na de operatie en de eerstvolgende periode van immobilisatie, de kracht en mobiliteit te normaliseren.
​
-
Meniscectomie: Een deel van de meniscus wordt verwijderd als het niet kan worden gerepareerd of er geen intensieve revalidatie kan gevolgd worden. Dit is een veel minder intensieve operatie met dus ook een minder complexe revalidatie achteraf. Steunname kan in sommige gevallen al volledig enkele dagen na de operatie indien pijnvrij en er geen zwelling optreed. Een nadeel aan deze techniek is dat je een stuk meniscus mist in de knie en dus ook een stuk schokabsorptie. Ook na deze operatie is het zeer belangrijk om de kracht en mobiliteit te herstellen om lange termijn complicaties te vermijden.
Pre-operatieve revalidatie: Als de keuze wordt gemaakt om een operatie uit te voeren, is het zeer belangrijk om al zoveel mogelijk aan je kracht en mobiliteit te werken bij een kinesitherapeut in de aanloop naar de operatie. We zien dat kracht die gewonnen is in de pre-operatieve periode blijvende krachtwinst geeft tot 6 maanden na de operatie. Dit betekent een snellere revalidatie met blijvend resultaat.
​
Bij Recovery Lab Antwerp zijn we gespecialiseerd in orthopedische knie letsels. We benaderen elke patiënt individueel en zijn kritisch naar ons eigen proces. Wij garanderen objectieve testing van de kracht, mobiliteit en balans om een geïnformeerde keuze te maken over de sporthervatting.
​
Bij Recovery Lab Antwerp hebben wij alle vertrouwen in orthopedisten van Orthoca in Antwerpen: Dr. Lagae Koen, Dr. Verdonck Peter, Dr. Londers Jurgen, Dr. Dolhain Pieter, Dr. Declerq Geert, Dr. Jansen Nick, Dr. Leenders Tim, Dr. Peeters Ian in Antwerpen.